PMS VE BESLENME



PMS; premenstruel sendrom yani regli öncesi sendrom demektir. Pms dönemi, bayanların hormonal ve psikolojik olarak iniş-çıkışlar yaşadığı dönemdir. Özellikle sıkça karşılaşılan şikayetler; ödem, baş ve karın ağrısı, iştah artması, şeker düşüklüğü, tatlı isteği, duygusal durum değişiklikleri, kabızlık vs.dir.
Rahimin; iç yüzeyinde, her ay, döllenmiş yumurtanın gelip yapışmasını ve buradan beslenmesini sağlayacak damarlı bir doku oluşur. Eğer döllenme yoksa bu doku görevini tamamlayıp yerini alttan gelen yeni dokuya bırakarak dökülür. Her ay bu işlem aynı şekilde tekrarlanır. Bu sürece menstürel siklus ya da regl düzeni denir. İşlevini yitirerek yerini, yeni oluşan dokuya bırakıp dışarıya atılan bu dokuya da regl kanaması ya da menstrüasyon kanaması denir. Tüm bunlar vücutta oluşurken bazı hormanların değişikliği ve demir-magnezyum ve B6 vitamini azalmasına bağlı olarak regli öncesi ve regli dönemi şikayetleri ortaya çıkar.

BU DÖNEMDE CANIM ÇOK TATLI İSTİYOR!!!
Bayanların regli dönemlerinde vücutta dolaşan östrojen hormonu azalır. Östrojen azalmasına bağlı kan şekerinde düşme eğilimi olur, tatlı ve karbonhidrat yeme isteği artar. Bu süreci rahat bir şekilde atlatabilmeniz için öğün atlamamak gerekir. Ara öğünlerde kuru meyve, tarçınlı süt, badem- fındık gibi kuruyemişler, ekşi ve sert taze meyve tercih edilebilir.  Ayrıca içtiğiniz bitki çaylarının içine tarçın kabuğu da atabilirsiniz.                                                                                                                                                                                

HALSİZ VE YORGUN OLUYORUM!!
Kanama ile beraber magnezyum ve demir kaybı da olur. Magnezyum kaybı kramplara sebep olabilir.  Demir kaybı ise halsizliğe sebep olur. Bu durumla baş edebilmek için et, balık, fındık-ceviz-badem gibi kuruyemişler, siyah kuru üzüm ve hurma gibi kuru meyveler(diğer kuru meyvelerde olabilir tabii) tercih edilebilir. Bunların yanında sizi rahatlatacak melisa ve papatya çayı da içebilirsiniz. Çayınıza sıktığınız birkaç damla limon yani C vitamini demir içerikli gıdalardaki demirin kullanımını arttıracaktır. Magnezyum kaybı içinse tüm koyu yeşil yapraklı sebzeler (mdn salatası yapabilirsiniz), kurubaklagiller, fındık, ceviz, badem tüketilebilir. Bu dönemde masum bir kaçamak da yapılabilir. 2-3 küçük parça bitter çikolata bir fincan kahvenin yanında fena olmaz değil mi?
Not: Çok yoğun kramp ve tatlı krizleri için uzmana danışarak magnezyum tabletler de kullanılabilir.
Mdn salatası = 1 tabak dolusu (tepeleme) maydanoz+ dereotu+ taze nane+ üzerine 6-7 adet çiğ badem+ biraz kekik+ bol limon + 1 çay kaşığı pekmez, bu salatanın yanına 2-3 köfte ya da üzerine 1-2 dilim beyaz peynir konularak rahatlıkla tüketilebilir. Bu salataya çiğ ıspanak, tere, az miktarda roka da eklenilebilir. (regli semptomlarına iyi gelecek bir tarif)

VÜCUDUM ÇOK ŞİŞİYOR, TARTIMDA 2-3 KİLO ARTIŞ OLUYOR = ÖDEM!!!
Hormon değişikliklerine bağlı olarak vücutta ödem oluşabiliyor. Bunu önlemek ya da en az indirmek için adet tarihinden yaklaşık bir hafta önce su tüketimi artırmak (2-2.5 L) ve tuz tüketimi azaltmak gerekir. Yemekleri az tuzlu pişirmek ve sofrada ekstra tuz eklememek en güzeli. Ayrıca salamura ürünlerin de tuz içeriği olduğu için bunlar da ödeme sebep olabilir. Bu dönemde düzenli egzersiz ödeme çok iyi geliyor ve daha az şişkinlik hissediliyor. Potasyum alımı da tuzun atılmasını sağlar ve ödemin oluşmasını engeller. Bu nedenle sarı-turuncu meyveler tercih edilebilir. Potasyum içerikli gıdalar; muz, portakal, mandalina gıdalara örnek olabilir.
Bu dönemde kafeinli içeceklerden de uzak durmak gerekir. Bu içecekler su yerine geçmez ve ödeminizin atımını kolaylaştırmayıp zorlaştırabilir. Ödemin atılması için sanılanın aksine, yani suyu azaltmak yerine, arttırmak gerekir.
Sigara içmek de şikayetlerimizin artmasına sebep olur.

ÇOK GERGİN OLUYORUM. NORMALDE DAHA AZ TEPKİ VEREBİLECEĞİM YA DA TEPKİ VERMEYECEĞİÖM DURUMLARA AŞIRI TEPKİ VERİYORUM!!!
İşte bu durumun çözümü de B6 vitamini. Bu vitamin sinir sistemine iyi geliyor. Aynı zamanda rahatlatıcı bitki çayları (papatya, melisa çayları) da içilebilir. B6 vitamini;  fındık, ton balığı, sarmısak, kepekli pirinç, antep fıstığı (bir ara öğünde 1 avuç yeterliJ), yumurta, brokoli gibi gıdalarda daha fazla bulunmaktadır.

DYT.ELİF YILDIZ