HAYDİ DOMATESLERİ KIŞA HAZIRLAYALIM?


  
Mevsiminde sebze ve meyve tüketimi çok önemlidir. Her sebze ve meyvenin özel zamanları vardır. Zamanında tüketilen sebze ve meyvelerin tadı, kokusu daha güzel; vitamin ve mineral içeriği çok daha fazladır. Sağlıklı beslenmenin önemli kurallarından bir tanesi günde 5-6 öğün sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğidir. Ayrıca çeşitlilik sağlamak da gerekir.
Domates, yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzelerindendir. Kışın piyasada olmasına rağmen; ben, danışanlarıma mevsimi olmadığı için domates tüketimini önermiyorum. 
Ancak konservesini yaparak kışın en azından yemeklerinize domates ekleyebilirsiniz.

 
Domates konservesi nasıl yapılır?

1)      5-6 kg domates
2)      1 çorba kaşığı tuz
3)      5-6 adet 500 mL' lik kavanoz
4)      5-6 adet hiç kullanılmamış kavanoz kapağı

Öncelikle domatesleri güzelce yıkayın. Yıkadıktan sonra kabuklarını soyun. Kabuklarını soyduğunuz domatesi küçük küçük doğrayın. Doğrarken seramik bıçak kullanırsanız daha az vitamin kaybı olur. Düdüklü tencereye koyun, tuzunu ekleyin. Kaynayana kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra, 15 dakika daha ateşte tutun.  Pişmiş domatesleri hemen kavanozlara koyun. Kavanozu ağzına kadar doldurun. Kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirip bir gün bekletin. Sızıntı yapan kavanoz varsa onu hemen kullanın. Diğerlerini serin ve karanlık bir yerde kışın kullanmak üzere saklayabilirsiniz.

Not: Domatesle beraber içine yeşil biber de ekleyip pişirebilirsiniz. Kışın menemen olarak da tüketebilirsiniz.

AFİYET OLSUN.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder