Mevsiminde sebze ve meyve tüketimi çok önemlidir. Her sebze
ve meyvenin özel zamanları vardır. Zamanında tüketilen sebze ve meyvelerin
tadı, kokusu daha güzel; vitamin ve mineral içeriği çok daha fazladır. Sağlıklı
beslenmenin önemli kurallarından bir tanesi günde 5-6 öğün sebze ve meyve
tüketilmesi gerektiğidir. Ayrıca çeşitlilik sağlamak da gerekir.
Domates, yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzelerindendir. Kışın piyasada
olmasına rağmen; ben, danışanlarıma mevsimi olmadığı için domates tüketimini önermiyorum.
Ancak konservesini yaparak kışın en
azından yemeklerinize domates ekleyebilirsiniz.

Domates konservesi
nasıl yapılır?
1)
5-6 kg domates
2)
1 çorba kaşığı tuz
3)
5-6 adet 500 mL' lik kavanoz
4)
5-6 adet hiç kullanılmamış kavanoz kapağı
Öncelikle domatesleri güzelce yıkayın. Yıkadıktan sonra kabuklarını
soyun. Kabuklarını soyduğunuz domatesi küçük küçük doğrayın. Doğrarken seramik
bıçak kullanırsanız daha az vitamin kaybı olur. Düdüklü tencereye koyun, tuzunu
ekleyin. Kaynayana kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra, 15 dakika daha
ateşte tutun. Pişmiş domatesleri hemen
kavanozlara koyun. Kavanozu ağzına kadar doldurun. Kapağını sıkıca kapatın ve
ters çevirip bir gün bekletin. Sızıntı yapan kavanoz varsa onu hemen kullanın.
Diğerlerini serin ve karanlık bir yerde kışın kullanmak üzere
saklayabilirsiniz.
Not: Domatesle beraber içine yeşil biber de ekleyip pişirebilirsiniz. Kışın menemen olarak da tüketebilirsiniz.
AFİYET OLSUN.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder