KAHVALTISIZ GÜNE BAŞLAMAYIN




                  
         Günün ilk öğünü olan kahvaltı çok önemlidir. Yapılan bir çalışmada kahvaltının, atlanması eğilimi diğer öğünlere göre daha fazla olduğu gösterilmiş. Oysa kahvaltının yetişkinlere gerekliliği yanında, özellikle büyüme dönemindeki çocuklar ve gençler için günlük enerji ve besin öğelerine katkısı çok büyüktür. Buna bağlı olarak okul başarılarını da etkilemektedir. 2002 de, Erciyes Üniversitesinde yapılan bir araştırmada kahvaltı yapan öğrencilerin başarısı iyi iken, yapmayanlarınki orta derece olarak bulunmuş, ancak kahvaltı yapmayanların oranı daha fazla çıkmış.



Günlük enerji ve besin öğeleri gereksinmelerimizin,  düzenli öğünler şeklinde ve her öğünde yeterli ve dengeli besin örüntüsü ile karşılanması önemlidir. Gece açlığının sonunda ve kahvaltı zamanında açlık düzeyindeyizdir ve beynimize enerji sağlayan kan şekeri en alt seviyededir. Kan şekeri yeterli seviyede olmaz ise öğrenme ve anımsamayı içine alan birçok beyin ve davranış işlevleri de aksamış olur. Kahvaltı, gün içindeki beslenme düzenimizi çok etkilemektedir. Güne kahvaltı yapmadan başladığında kendimizi yorgun, halsiz, isteksiz hissederiz.  Bunun dışında öğün atlamış olduğumuz için bir sonraki öğünde yememiz gerekenden fazla yeme ihtiyacı duyarız. Böylece günlük beslenmemizde bozukluklar başlar. Yanlış beslenmeye eğilimli oluruz. 

Peki iyi bir kahvaltıda neler olmalıdır? 

Genellikle kahvaltıda pratik olduğu için simit çay, poğaça çay gibi besinler tercih edilir.  Oysa bunlar sizi kısa bir süreliğine tok tutar ve bir kahvaltıdan almanız gelen besin öğelerini alamazsınız. Besleyici bir kahvaltıda, özellikle çocuklar için, peynir, tam tahıllı ekmek, süt ya da taze sıkılmış meyve suyu, yumurta, ceviz, birkaç tane zeytin, pekmez, bal, tereyağ ve mevsim sebzesi (domates, salatalık, yeşillik vs.)olmalıdır. Bazı zamanlar zorda kalındığında gevrek + süt karışımı da tercih edilebilir. Çalışanlar ve evde kahvaltı yapmaya vakit bulamayanlar için:

1) Tam tahıllı ekmekten yapılmış yağsız tost + süt  
2) Küçük bir saklama kabına peynir, ceviz, zeytin karışımı, tam tahıllı ekmek ve süt (arabada ya da iş yerinde rahatça yenilebilir ve içilebilir)
3) Gevrek + süt + ceviz iş yerinde ya da evden çıkmadan önce hızlıca hazırlayıp tüketebileceğiniz bir alternatiftir
Bazı pastanelerde artık kepek ekmeğine sandviçler yapılıyor, evde hazırlayamayanlar bunlardan da faydalanabilir.

Kaynak:
1) Beslenme ve Diyet Dergisi, Kahvaltının Öğrencilerin Beslenmesine Katkısı ve Akademik başarıya Etkisi, 2002,  Budak N., Özer E., Kovalı S., İnceiş N., cilt:32, s:47
2) Türkiyeye Özgü Beslenme Rehberi

Dyt.Elif Yıldız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder