KAHVALTISIZ GÜNE BAŞLAMAYIN
Günün ilk öğünü olan kahvaltı çok
önemlidir. Yapılan bir çalışmada kahvaltının, atlanması eğilimi diğer öğünlere
göre daha fazla olduğu gösterilmiş. Oysa kahvaltının yetişkinlere gerekliliği yanında,
özellikle büyüme dönemindeki çocuklar ve gençler için günlük enerji ve besin
öğelerine katkısı çok büyüktür. Buna bağlı olarak okul başarılarını da
etkilemektedir. 2002 de, Erciyes Üniversitesinde yapılan bir araştırmada
kahvaltı yapan öğrencilerin başarısı iyi iken, yapmayanlarınki orta derece
olarak bulunmuş, ancak kahvaltı yapmayanların oranı daha fazla çıkmış.
Günlük enerji ve besin öğeleri
gereksinmelerimizin, düzenli öğünler
şeklinde ve her öğünde yeterli ve dengeli besin örüntüsü ile karşılanması
önemlidir. Gece açlığının sonunda ve kahvaltı zamanında açlık düzeyindeyizdir
ve beynimize enerji sağlayan kan şekeri en alt seviyededir. Kan şekeri yeterli
seviyede olmaz ise öğrenme ve anımsamayı içine alan birçok beyin ve davranış
işlevleri de aksamış olur. Kahvaltı, gün içindeki beslenme düzenimizi çok
etkilemektedir. Güne kahvaltı yapmadan başladığında kendimizi yorgun, halsiz,
isteksiz hissederiz. Bunun dışında öğün
atlamış olduğumuz için bir sonraki öğünde yememiz gerekenden fazla yeme
ihtiyacı duyarız. Böylece günlük beslenmemizde bozukluklar başlar. Yanlış
beslenmeye eğilimli oluruz.
Peki iyi bir kahvaltıda neler olmalıdır?
Genellikle kahvaltıda pratik
olduğu için simit çay, poğaça çay gibi besinler tercih edilir. Oysa bunlar sizi kısa bir süreliğine tok tutar
ve bir kahvaltıdan almanız gelen besin öğelerini alamazsınız. Besleyici bir
kahvaltıda, özellikle çocuklar için, peynir, tam tahıllı ekmek, süt ya da taze
sıkılmış meyve suyu, yumurta, ceviz, birkaç tane zeytin, pekmez, bal, tereyağ ve
mevsim sebzesi (domates, salatalık, yeşillik vs.)olmalıdır. Bazı zamanlar zorda
kalındığında gevrek + süt karışımı da tercih edilebilir. Çalışanlar ve evde
kahvaltı yapmaya vakit bulamayanlar için:
1) Tam tahıllı ekmekten yapılmış yağsız tost + süt
2) Küçük bir saklama kabına peynir, ceviz, zeytin karışımı,
tam tahıllı ekmek ve süt (arabada ya da iş yerinde rahatça yenilebilir ve
içilebilir)
3) Gevrek + süt + ceviz iş yerinde ya da evden çıkmadan önce
hızlıca hazırlayıp tüketebileceğiniz bir alternatiftir
Bazı pastanelerde artık kepek ekmeğine sandviçler yapılıyor,
evde hazırlayamayanlar bunlardan da faydalanabilir.
Kaynak:
1) Beslenme ve Diyet Dergisi, Kahvaltının Öğrencilerin
Beslenmesine Katkısı ve Akademik başarıya Etkisi, 2002, Budak N., Özer E., Kovalı S., İnceiş N., cilt:32,
s:47
2) Türkiyeye Özgü Beslenme Rehberi
Dyt.Elif
Yıldız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder