TAZE BESİNLERİ BUZDOLABINDA SAKLAMA SÜRELERİ
Mutfakta bazı besinleri saklarken dikkat etmemiz
gereken kurallar vardır. Bunlardan bir tanesi besinlerin buzdolabında ne kadar
süre saklanacağıdır.
Aşağıdaki listede taze besinlerin saklanma
süreleri vardır:
MEYVELER
Portakal, limon, elma, armut 1-2
hafta
Üzüm, şeftali, kayısı 4-5 gün
Kiraz 2
gün
SEBZELER
Ispanak, marul, domates 2-3 gün
Lahana, havuç, kereviz 6-7 gün
Taze fasulye, bakla, bezelye 3-4
gün
ETLER
Kıyma ve küçük parça et 1 gün (eğer et taze ise)
Büyük parça et, salam, yürek 2-4 gün
(eğer et taze ise)
Kasaptan alınan et bir
günden fazla bekletilmez
SÜT VE ÜRÜNLERİ
Süt, taze lor veya çökelek 1-2 gün
Peynir, yoğurt, kaymak 5-7 gün
DİĞERLERİ
Yumurta 2
hafta
Pişmiş et yemekleri 2 gün
Kremalı pastalar 2
gün
Zeytinyağlı yemekler 2-3 gün
Taze sebzeler bekletilmez
SÜT VE ÜRÜNLERİ
Süt, taze lor veya çökelek 1-2 gün
Peynir, yoğurt, kaymak 5-7 gün
DİĞERLERİ
Yumurta 2
hafta
Pişmiş et yemekleri 2 gün
Kremalı pastalar 2
gün
Zeytinyağlı yemekler 2-3 gün
Taze sebzeler bekletilmez
SÜT VE ÜRÜNLERİ
Süt, taze lor veya çökelek 1-2 gün
Peynir, yoğurt, kaymak 5-7 gün
DİĞERLERİ
Yumurta 2
hafta
Pişmiş et yemekleri 2 gün
Kremalı pastalar 2
gün
Zeytinyağlı yemekler 2-3 gün
Taze sebzeler bekletilmez
Kaynak: Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi, Haziran 2002,
T.C Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü,
T.C Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder