TAZE BESİNLERİ BUZDOLABINDA SAKLAMA SÜRELERİ





Mutfakta bazı besinleri saklarken dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. Bunlardan bir tanesi besinlerin buzdolabında ne kadar süre saklanacağıdır.







Aşağıdaki listede taze besinlerin saklanma süreleri vardır:


MEYVELER

Portakal, limon, elma, armut                          1-2 hafta
Üzüm, şeftali, kayısı                                       4-5 gün
Kiraz                                                             2 gün

SEBZELER

Ispanak, marul, domates                                2-3 gün
Lahana, havuç, kereviz                                  6-7 gün
Taze fasulye, bakla, bezelye                           3-4 gün

ETLER

Kıyma ve küçük parça et                               1 gün (eğer et taze ise)
Büyük parça et, salam, yürek                         2-4 gün (eğer et taze ise)
Kasaptan alınan et                                         bir günden fazla bekletilmez

SÜT VE ÜRÜNLERİ

Süt, taze lor veya çökelek                              1-2 gün
Peynir, yoğurt, kaymak                                  5-7 gün

DİĞERLERİ

Yumurta                                                         2 hafta
Pişmiş et yemekleri                                         2 gün
Kremalı pastalar                                             2 gün
Zeytinyağlı yemekler                                      2-3 gün
Taze sebzeler bekletilmez


SÜT VE ÜRÜNLERİ

Süt, taze lor veya çökelek                              1-2 gün
Peynir, yoğurt, kaymak                                 5-7 gün


DİĞERLERİ

Yumurta                                                        2 hafta
Pişmiş et yemekleri                                        2 gün
Kremalı pastalar                                            2 gün
Zeytinyağlı yemekler                                      2-3 gün
Taze sebzeler bekletilmez


SÜT VE ÜRÜNLERİ

Süt, taze lor veya çökelek                              1-2 gün
Peynir, yoğurt, kaymak                                 5-7 gün


DİĞERLERİ

Yumurta                                                        2 hafta
Pişmiş et yemekleri                                        2 gün
Kremalı pastalar                                             2 gün
Zeytinyağlı yemekler                                     2-3 gün
Taze sebzeler bekletilmez




Kaynak: Toplumun Beslenmede Bilinçlendirilmesi, Haziran 2002,
T.C Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 
T.C Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder