BAYRAMDA VE BAYRAM SONRASI BESLENME

BAYRAMDA VE BAYRAM SONRASI BESLENME

Ramazanda beslenme düzeninin değişmesi metabolizmayı olumsuz yönde etkilemektedir. Uzun süre açlığın üzere yediğimiz yemekle, vücut kendini korumaya alır ve vücut yağ miktarı artar. Metabolizma 2.haftadan sonra yavaşlamaya başlar. Gün içindeki açlığı bastırmak için iftarda yöneldiğimiz besinler bize kilo aldırır. Bu nedenle aldığımız kiloları vermek ya da kilo almasak da metabolizmamızı düzenlemek ramazan sonrasına kalır.

Ramazanın ardından gelen 3 günlük bayram ile yeme eğilimi artar. Çünkü artık psikolojik olarak yemek konusunda rahatladığımız için daha fazla yemek yeme eğilimimiz olur. Bu durumu kontrol altına almamız gerekir.

Neler yapabiliriz?

1)      Bayramda güne güzel ama hafif bir kahvaltı ile başlayın. Peynir, tahıllı, tam buğday ekmek, zeytin, söğüş sebze, süt gibi besinler tercih edin.
2)      Az az ve sık sık yiyin. Günde 3 ana 3 ara öğün yapın.
3)      Ramazanda azalan su tüketimimizi düşünerek gün içinde 2-2,5 L su için.
4)      Ara öğünlerde kuru meyve, badem, ceviz,  taze meyve, süt, ayran, yoğurt gibi besinler tercih edin.
5)      Bayramda tatlı ikramlarını kontrol altına alın. Yemek istediğimiz tatlıyı belirleyip günlük sınır koyun. Örneğin ‘günde 1-2 dilim baklava yiyeceğim.’ diyerek kendinizi kontrol altına almaya çalışın. Günlük 1-2 dilim baklavadan sonra diğer ikramları reddedin.
6)      Tatlı tüketiminde öncelikle tercihiniz sütlü tatlılar olmalıdır. Tüketim zamanı da ara öğünde olmalıdır. Yemekten hemen sonra tatlı tüketmeyin.
7)      Ramazanda öğün düzenin değişmesi ile barsak şikayetleri de artar. Bunu düzenlemek için ramazandan sonra posa alımını arttırın. Günde 5 öğün sebze ve meyve tüketin. Haftada 2 gün kurubaklagil tüketin.
8)      Bayramda yapılan ağır yiyeceklerden uzak durun. Kızartma, kalorisi yüksek yağlı yiyecekler yerine haşlama, ızgara, fırında pişirilen yemekler tercih edin.
9)      Adı üstünde şeker bayramı J olduğu için çikolata şeker ikramı olacaktır. Kendinize günlük sınır koyun. ‘Bugün 2 tane yiyip gerisini reddedeceğim.’
10)   Evinize gelen misafirlerinize ikram edeceğiniz çerez kasesinde beyaz leblebi, hurma, gün kurusu, badem, ceviz bulunsun. Hem gelen misafire sağlıklı ikram yapmış olursunuz hem de siz ikram ederken yaptığınız kaçamaklarda sağlıklı seçimler yapmış olursunuz. Ara öğün niyetine yiyebilirsiniz.
11)   Bayramda tatlı ve çikolata tüketimlerimiz olacağı için, fiziksel aktivitenizi arttırın. Yani günlük koşturmadan fırsat bulduğunuzda hemen dışarıya çıkıp yürüyüş yapın. Eğer bayramda zaman ayıramazsanız, bayramdan sonra harekete geçin. Haftada 3 gün 1 saat düzenli yürüyüş yapın.
12)   Ramazanda sahur yemekleri, ramazan sonrası gece yemekleri şekline dönüştürmeyin. Gece süt, yoğurt, meyve tercih edin.
13)   Bayram ziyaretlerine gitmeden önce evden aç çıkmayın. Süt, yoğurt, ayran, sebze yemeği ya da salata tüketin ki, gittiğiniz yerde kendinizi kontrol altına alın. Gittiğiniz yerde sınırlı gıda tüketimini sağlamış olursunuz.
14)   Bayramda 3 gün boyunca bu dediklerimin hiçbirini yapamadınız mı? Bayramdan hemen sonra toparlanın, daha dengeli beslenip yürüyüş yaparak bayramda aldığınız kiloları vermeye başlayınJ


DYT.ELİF YILDIZ

DİYET DEĞİL SAĞLIKLI BESLENME!!!


  
KİLO VERMEYE ÇALIŞMAK ZORDUR.

DİYET YAPMAK;
EMEK İSTER,
MOTİVASYON İSTER,
DÜZGÜN YAŞAM KOŞULLARI İSTER
diye düşünürüz…

DİYET = STRES algısı vardır.

Oysa diyet değil de, sağlıklı beslenme olarak bakarsak uygulayacağımız programa, durumu daha kolaylaştırmış oluruz.

ARTIK İSTEDİKLERİMİ YİYEMEYECEK MİYİM?
EKMEĞİ TAMAMEN KESTİM!
HİÇ Mİ TATLI YEMEYECEĞİM???
AMA BEN SEBZE SEVMEM.
ÇOK YOĞUNUM DİYET YAPAMAMJ


Diyet = Stres = Karışık sorular = Motivasyon = Kilo vereme = Zor kilo verme = Mutsuzluk

Kilo problemi varsa bir yerlerde yanlış yapıyoruz demektir.

Öğün atlıyor olabiliriz.
Günlük yememiz gerekenden çok az yiyor da olabiliriz (metabolizmayı yavaşlatır.).
Yediğimizi yakmamız için enerji sağlayan ekmek grubu besinleri, yememiz gerekenden az yiyor olabiliriz ya da hiç yemiyoruzdur.
Fiziksel aktivitemiz azdır. Günlük harcadığımız kalori, gıdalardan aldığımızdan azdır belki de..
Akşam yemek yeme saatleri çok geç oluyordur.
Yeme bozukluğu da olabilir. Kızınca yemek yeme, moralimiz bozulunca yemek yeme vs.

Bunların hepsi kilo problemine sebep olabilecek ihtimallerdir. Bunların dışında metabolik, elimizde olmayan sebepler de olabilir tabii.

Öncelikle bakış açımızı değiştirmeliyiz.

HANGİ GIDAYI?
NE ZAMAN?
NE KADAR SIKLIKLA?
NE KADAR MİKTARDA?
NEYİN YERİNE, HANGİ GIDAYI ÇIKARARAK?
NASIL YİYEBİLECEĞİMİZİ BİLİRSEK

YASAKSIZ DİYET = SAĞLIKLI BESLENME

uygulamış oluruz.

Eğer yoksunluğa sebep olabilecek bir diyet programı uygulanırsa zayıflama süreci zor geçer, stresli bir süreç haline gelir, kilo versek bile yoksunluğun sebep olabileceği yeme atakları geçirebilir, yeme bozukluğu yaşayabiliriz ve en önemlisi kilomuzu koruyamayız.

1 H 5 N yi uygularken elbette başta zorlanabiliriz. Sevdiğimiz fakat kilo aldıran gıdanın tüketim sıklığını azaltırken tekrar tekrar yeme isteğimiz de olabilir.



PEKİ BUNUNLA NASIL BAŞEDEBİLİRİZ?

TÜM YAŞAMIM BOYUNCA SAĞLIKLI YEME PLANI UYGULAMAK GEREKTİĞİNİ KABUL EDERSEM, DİYET = SAĞLIKLI BESLENME UYGULAMAK ÇOK DAHA KOLAY OLACAK. ELBETTE BAŞTA ZORLANABİLİRİZ. YASAKSIZ HERŞEYİ KARARINDA YİYEREK 1 H 5 N Yİ DİKKATE ALARAK BUNU BAŞARABİLİRİZ.


BALTAYICI VE TETİKLEYİCİ CÜMLELERİMİZİ TESPİT EDELİM

Baltalayıcı cümle: Kilo verme nedenlerini kendime anımsatmak zorunda değilim. Zaten biliyorum.
(36 Beden eteğime girmek, aynada kendime baktığımda mutlu hissetmek, sağlıklı ve fit olmak….)
 Tetikleyici cümle: Şimdi biliyor olabilirim. Ama geçmişte biliyor olmama rağmen başarısızlıklarım olmadı mı?

Baltalayıcı cümle: Amaan masada duran tatlıdan bir kere yesem bir şey olmaz..
Tetikleyici cümle: Onu ağzıma aldığım süreden itibaren 30 saniye mutluluk için , sonrasındaki mutsuzluğu seçmek istemiyorum.

Baltalayıcı cümle: Diyet yapmak çok zor, çok yoğunum, zorlanırım.
Tetikleyici cümle: Sağlıklı beslenmeyi tamamen öğrendiğimde neyi ne kadar yemek gerektiğini bileceğim.

KENDİNİZE NOTLAR YAZIN: GÖREBİLECEĞİNİZ HER YERE GARDROBA, BUZDOLABINA, ÇALIŞMA MASANIZA, CEP TELEFONUNUZA, ARABANIZA….
ÖRN:
Zayıfladığımda en sevdiğim pantolona gireceğim.
Sağlıklı beslenmeyi öğreneceğim.
Aynaya baktığımda, kendimi gördüğümde mutlu olacağım.
Reddetmeyi öğrendiğim için bu konuda özgüvenim arttı

BU TARZ CÜMLELER YAZIN VE HERGÜN OKUYUN. ZATEN BİLİYORUM DİYEREK BUNLARI OKUMAMAZLIK YAPMAYIN.

TEBRİKLER KUMBARASI
Kendiniz için TEBRİKLERRR kumbarası yapın. Yaptığınız her olumlu davranış ve reddetme için bir miktar bozuk para atın. Diyetinizi sürdürürken belirli bir haftadan sonra biriken paraları alın, kendiniz için harcayın.
BU DAVRANIŞLARI SÜREKLİ UYGULADIĞINIZDA, REDDETMEYİ ÖĞRENDİĞİNİZDE, ZARARLI GIDALARINI YEME SIKLIĞINI VE DÜZENİNİ AYARLAMAYI ÖĞRENDĞİNİZDE DİYET = SAĞLIKLI BESLENME DAHA KOLAY OLACAKTIR.
BİRYERLERDEN BAŞLAYIM, ARTIK NE YAPACAĞIM DEMEYİP ADIM ATALIMJ





PATLICANI KIZARTMADAN KARNIYARIK

Malzemeler:
5 adet küçük boy patlıcan
200 gr yağsız kıyma
5 adet sivri biber
2 küçük boy soğan
1 orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası, ½ tatlı kaşığı biber salçası
2 diş sarmsak
1 çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:
Patlıcanları aralıklı soyun. Yağlı kağıda yerleştirin. Önce bir süre sertliği gidene kadar 150-180 derecede pişirin. Sonra fanlı olarak 200 derecede pişirin. Patlıcanların iyice küçülüp yumuşaması gerekiyor.  Ara ara kontrol ederek yumuşayana kadar pişirin.

Patlıcanlar pişerken, iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Biberleri minik minik doğradıktan sonra, tavaya koyun 2 çorba kaşığı sıvıyağ ile pişirin. Birkaç dakika yağda çevirdikten sonra tavanın dibine çok az (tavayla biberlerin temasını kesecek kadar)su koyun. Bu şekilde yağı kızdırmamış ve kanserojen madde açığa çıkmasını engellemiş olursunuz. Biberler yumuşadıktan sonra küçük doğranmış soğanı da tavaya koyun biberlerle beraber çevirin. Sonra kıymayı ekleyin. Salçaları da ekledikten sonra güzelce karıştırın. En son küp doğranmış domates ve dövülmüş sarmsağı da ekleyin. Kıyma piştikten sonra 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı pul biber ekleyin. Baharat miktarı damak zevkinize göre değişebilir. Biraz da baharatlarla eti pişirdikten sonra altını kapatabilirsiniz.

İyice yumuşamış olan patlıcanlar kuru kuru olacaktır. Bu kuru patlıcanları tavada biraz yağda çevireceğiz.  Tavaya kalan yağı koyup biraz kızdırıp patlıcanlar içinde iyice çevirin.  Birkaç saniye bekledikten sonra patlıcanları sürekli çevirin.  Bu şekilde kızarmış görünümlü fakat içi yağ çekmemiş patlıcanlarımız olacak.
Artık malzemeyi patlıcanları keserek içine yerleştirebiliriz. 3 tatlı kaşığı iç malzemeyi bir patlıcana doldurun. 

Karnıyarık yemeğimiz hazır.

2 Küçük boy karnıyarık + 1 kase cacık + 1 dilim ekmek + bol salata ile güzel bir öğün olabilir.
Afiyet olsun :)