BAYRAMDA VE BAYRAM SONRASI BESLENME

BAYRAMDA VE BAYRAM SONRASI BESLENME

Ramazanda beslenme düzeninin değişmesi metabolizmayı olumsuz yönde etkilemektedir. Uzun süre açlığın üzere yediğimiz yemekle, vücut kendini korumaya alır ve vücut yağ miktarı artar. Metabolizma 2.haftadan sonra yavaşlamaya başlar. Gün içindeki açlığı bastırmak için iftarda yöneldiğimiz besinler bize kilo aldırır. Bu nedenle aldığımız kiloları vermek ya da kilo almasak da metabolizmamızı düzenlemek ramazan sonrasına kalır.

Ramazanın ardından gelen 3 günlük bayram ile yeme eğilimi artar. Çünkü artık psikolojik olarak yemek konusunda rahatladığımız için daha fazla yemek yeme eğilimimiz olur. Bu durumu kontrol altına almamız gerekir.

Neler yapabiliriz?

1)      Bayramda güne güzel ama hafif bir kahvaltı ile başlayın. Peynir, tahıllı, tam buğday ekmek, zeytin, söğüş sebze, süt gibi besinler tercih edin.
2)      Az az ve sık sık yiyin. Günde 3 ana 3 ara öğün yapın.
3)      Ramazanda azalan su tüketimimizi düşünerek gün içinde 2-2,5 L su için.
4)      Ara öğünlerde kuru meyve, badem, ceviz,  taze meyve, süt, ayran, yoğurt gibi besinler tercih edin.
5)      Bayramda tatlı ikramlarını kontrol altına alın. Yemek istediğimiz tatlıyı belirleyip günlük sınır koyun. Örneğin ‘günde 1-2 dilim baklava yiyeceğim.’ diyerek kendinizi kontrol altına almaya çalışın. Günlük 1-2 dilim baklavadan sonra diğer ikramları reddedin.
6)      Tatlı tüketiminde öncelikle tercihiniz sütlü tatlılar olmalıdır. Tüketim zamanı da ara öğünde olmalıdır. Yemekten hemen sonra tatlı tüketmeyin.
7)      Ramazanda öğün düzenin değişmesi ile barsak şikayetleri de artar. Bunu düzenlemek için ramazandan sonra posa alımını arttırın. Günde 5 öğün sebze ve meyve tüketin. Haftada 2 gün kurubaklagil tüketin.
8)      Bayramda yapılan ağır yiyeceklerden uzak durun. Kızartma, kalorisi yüksek yağlı yiyecekler yerine haşlama, ızgara, fırında pişirilen yemekler tercih edin.
9)      Adı üstünde şeker bayramı J olduğu için çikolata şeker ikramı olacaktır. Kendinize günlük sınır koyun. ‘Bugün 2 tane yiyip gerisini reddedeceğim.’
10)   Evinize gelen misafirlerinize ikram edeceğiniz çerez kasesinde beyaz leblebi, hurma, gün kurusu, badem, ceviz bulunsun. Hem gelen misafire sağlıklı ikram yapmış olursunuz hem de siz ikram ederken yaptığınız kaçamaklarda sağlıklı seçimler yapmış olursunuz. Ara öğün niyetine yiyebilirsiniz.
11)   Bayramda tatlı ve çikolata tüketimlerimiz olacağı için, fiziksel aktivitenizi arttırın. Yani günlük koşturmadan fırsat bulduğunuzda hemen dışarıya çıkıp yürüyüş yapın. Eğer bayramda zaman ayıramazsanız, bayramdan sonra harekete geçin. Haftada 3 gün 1 saat düzenli yürüyüş yapın.
12)   Ramazanda sahur yemekleri, ramazan sonrası gece yemekleri şekline dönüştürmeyin. Gece süt, yoğurt, meyve tercih edin.
13)   Bayram ziyaretlerine gitmeden önce evden aç çıkmayın. Süt, yoğurt, ayran, sebze yemeği ya da salata tüketin ki, gittiğiniz yerde kendinizi kontrol altına alın. Gittiğiniz yerde sınırlı gıda tüketimini sağlamış olursunuz.
14)   Bayramda 3 gün boyunca bu dediklerimin hiçbirini yapamadınız mı? Bayramdan hemen sonra toparlanın, daha dengeli beslenip yürüyüş yaparak bayramda aldığınız kiloları vermeye başlayınJ


DYT.ELİF YILDIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder