Beslenme;
büyüme ve gelişme, sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilme amacıyla gerekli
besin öğelerinin yeterli miktarda alınıp, vücutta kullanılmasıdır. Bu durum,
kişinin yaşına, cinsiyetine, genetik ve fizyolojik özelliklerine göre değişkenlik
gösterir. Yani kişinin beslenme şekli bireye özgü olmalıdır. Kişilerin beslenme
alışkanlıkları; psikolojik, sosyolojik ve ekonomik durumlarına göre değişkenlik
gösterir. Fakat yeterli ve dengeli beslenmede temel kurallar vardır. Kaliteli
bir yaşam sürebilmek ve hastalıklardan korunmak için bunlara dikkat etmek
gerekir.
Günlük
beslenmede tüm besin gruplarından almak gerekir.
Besin
grupları;
1)
Süt ve Ürünleri
2)
Et ve Ürünleri, Yumurta, Kurubaklagiller
3)
Ekmek ve Tahıl grubu
4)
Sebze ve Meyveler
5)
Yağ ve Şekerler
Her bir besin
grubunun vücudumuz için farklı farklı faydaları vardır.
Süt grubu;
kalsiyumun en iyi kaynağıdır. Bu grupta, süt, yoğurt, peynir gibi besinler yer
alır. Kalsiyum kemik sağlığımız açısından önemli bir minerallerdir. Günlük
beslenmemizde belirli miktarda alınması gerekir. Bu nedenle bu gruptaki
besinlerden, günde 2 porsiyon tüketilmesi gerekir. Bir büyük su bardağı süt ya
da yoğurt + 2 kibrit kutusu peynir gibi.
Et grubu;
protein, demir ve B vitaminlerin iyi kaynağıdır. Bu grupta et türevleri,
yumurta ve kurubaklagiller yer alır. Bunlardan biri ya da birkaçı günde 2
porsiyon şeklinde alınmalıdır. 1 adet yumurta yenildiğinde yarım porsiyonu
alınmış demektir.
Sebze ve meyveler, iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bu gruptan günde 5-7 porsiyon
tüketmemiz gerekiyor. Porsiyon miktarlarını ayarlarken her renk ve türden
olmasına dikkat etmek gerekir.
Ekmek ve tahıl grubu; temel enerji kaynağımızdır. Ekmek, makarna, şehriye, pirinç, bulgur, kuskus vb. gıdaların
hepsi bu gruba dahildir. Bu gruptan, günlük 4-6 porsiyon kadar tüketmek
gerekir.
Yağ ve şekerler de enerji kaynağıdır. Ancak bunların tüketim miktarı çok daha
önemlidir. Fazlası gereksiz enerji kaynağına dönüşür ve beraberinde kilo
problemini getirir. Şeker tüketimini sınırlandırmak gerekir. Yağ tüketimi de
günde 20 – 30 gr (2-3 silme yemek kaşığı
) kadardır.
Günlük
beslenmemizde besin gruplarının her birinden belirli miktarlarda alınması
gerekir. Birinden az diğerinden fazla alındığında dengesiz beslenme
görülebilir. Bunun sonucunda da VİTAMİN
VE MİNERALLERDEN doğru ve yeterli bir şekilde faydalanamıyoruz demektir. Vitamin
ve mineraller vücuttaki birçok biyokimyasal olaylarda kullanılır. Aynı zamanda
eksiklikleri birçok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur.
Besin grupları
dışında sağlıklı beslenmede SU TÜKETİMİNİN de önemi çok büyüktür. Besinlerin
sindirimi, dokulara taşınması, hücrelerde kullanılması sonucu oluşan zararlı
atıkların atılması ve vücut ısısının düzenlenmesi için gereklidir. Vücutta
bütün kimyasal olaylar çözelti içinde oluştuğundan, vücutta yeterince su
bulunması yaşam için zorunludur.
POSA ALIMI,
fiziksel ve fizyolojik fonksiyonları, sindirim sistemindeki farklı etkileri
nedeni ile beslenmede önemli bir yer tutmaktadır. Diyet posası vücutta
sindirilmez ancak görevi çok önemlidir. Yeterli posa alımı ile kanser, diyabet
ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalıktan korunmuş oluruz. Günlük alınması
gereken miktar 25 – 30 gramdır.
Sonuç olarak, SAĞLIKLI
BESLENME denilince birçok faktör rol oynamaktadır. Her türlü besin ve besin
öğesinin, yeterli miktarda ve uygun bir şekilde günlük beslenmemizde yer alması
gerekmektedir. Bu durum yaşam kalitemizin artması ve hastalıklardan korunmamız
için büyük önem taşımaktadır.
Dyt. Elif Erdin Yıldız
|
SAĞLIKLI BESLENME
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder