MUTFAĞIMIZDA SÜT!!!




1)      Çiğ sütten yapılmış peynir ve açık süt tüketilmemelidir. Pastörize veya UHT süt tercih edilmelidir.
2)      Pastörize ve UHT sütlerin tüketilemeden önce kaynatılmasına gerek yoktur.
3)      Eğer güvenilir bir kaynaktan çiğ süt alınacaksa sütün kaynatılma işlemi çok önemlidir. Sütün az kaynatılması sütte bulunan mikropların tamamını öldürmez. Sütün çok kaynatılması vitamin kaybına neden olur. Sütün kaynama noktasına geldikten sonra 5 dakika süresince kaynatmak daha sağlıklı bir yoldur.
4)      Sütten elde ettiğimiz yoğurdun yeşilimtrak suyunun dökülmemesi gerekir. Bu su, vitamin B2 vitamini açısından zengindir.
5)      Süt potansiyel riskli bir besindir. Buzdolabı dışında en fazla 2 saat bekletilebilir. Ağzı kapalı UHT ya da pastörize süt son kullanım tarihine kadar üzerinde belirtildiği şekilde saklanmalıdır.
6)      Hazır satın alınan yoğurtların kapları boşaldıktan sonra, tekrar kullanılmamalıdır. Çöpe atılmalıdır.
7)      Sütlü tatlıları pişirirken şekerin ocaktan indirmeye yakın eklenmesi gerekir. Eğer başta eklenirse tatlının protein değerinin azalmasına neden olmaktadır.
8)      Tarhana; yoğurt, un veya yarmanın karıştırılıp mayalandırılması ve kurutulması ile elde edilen çok değerli bir besindir. Kurutma işlemi güneşte yapılırsa vitamin B2, B6 ve folik asit değerlerinde büyük ölçüde kayıp olur. Bu nedenle gölgede, üzeri ince bir bezle örtülerek veya fırınlarda kurutulmalıdır. Fırında kurutmak için tarhana küçük parçalar halinde fırın tepsilerine serilmeli, eğer fırın derecesi ayarlanamıyorsa fırının ağzı açık olarak ısı artışı kontrol edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder