MUTFAĞIMIZDA ET!!!



Mutfağımızda tükettiğimiz etler; büyük ve küçük baş hayvanlar, kümes hayvanlarının etleri ve balık ve kabuklu deniz ürünlerinden oluşur. Soframızda yediğimiz çok fazla et çeşidi vardır. Bunlardan bazıları: Koyun, keçi, sığır, tavuk, balık vs.


Peki bu etler soframıza gelene kadar nasıl saklanmalı, hazırlanmalı ve pişirilmeli?


1)      Veteriner kontrolünden geçmiş etler tüketilmelidir. Kaçak kesilmiş etler hastalık etkenleri taşıyabilir, iyi pişirildikten sonra tüketilmelidir.
2)      Güvenilir yerlerden satın alınmalı, hemen tüketilmeyecekse soğukta veya dondurucuda saklanmalıdır.
3)      Satın alırken, et, tavuk, balık gibi potansiyel riskli besinlerin 4-4,5 derecede depolandığından emin olunmalıdır.
4)      Etlerin, yapısının elastik olmasına dikkat edilmelidir. Renk, koku ve görünümünün normal olmasına dikkat edilmelidir.
5)      Kıyma satın alırken, çekilmiş olanı değil; sizin yanınızda  o anda çekilen et olmasına dikkat edilmelidir.
6)      Balık alırken; kendinde has kokusunun olmasına, pullarının parlak ve gözlerinin berrak ve hafif kabarık olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca solungaçları kapalı ve koyu kırmızı renkte olmalıdır.
7)      Dondurulmuş et alınacaksa – 18 derecede depolandığına dikkat edilmelidir.
8)      Dondurulmuş besinleri alışverişinizin sonunda ödeme yapmadan hemen önce almaya dikkat edin.
9)      Ambalajlı besinleri satın alırken mutlaka etiket bilgilerinin okunmalıdır. (üretim tarihi, son kullanma tarihi, üretim izni vb.)
10)  Çiğ et, tavuk ve balıkların ayrı ayrı paketlerde ve saklama kaplarında muhafaza edilmesi gerekir. Buzdolabının en soğuk yerinde saklanmalıdır.
11)  Çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla çiğ etler ile pişmiş etlerin ayrı raflarda saklamak gerekir. Pişmiş etler üst raflarda (ağzı kapalı), çiğ olanları alt raflarda olmalıdır.
12)  Çiğ etlerin (kümes hayvanları, balık vs) damlayan sularının kesinlikle diğer yiyeceklerden teması engellenmelidir. Bunlar mümkünse dondurucuda saklanmalıdır.
13)  Başta çiğ tavuk olmak üzere et, balıkla temas eden tüm araç-gereçlerin, yüzeylerin, her kullanımdan sonra deterjanlı su ile iyice yıkanıp dezenfekte edilmelidir.
14)  Etlerin mutfakta hazırlama aşamasında buzdolabının dışında en fazla 2 saat bekletilebilir. 2 saatten fazla kalanlar güvenli değildir.
15)  Dondurulmuş etlerin; buzdolabı sıcaklığında (+4derece), orijinal ambalajı içinde akan soğuk su altında ya da mikro dalga fırınlarda çözdürülmelidir.
16)  Bir kez çözdürülmüş et tekrar dondurulmamalıdır.
17)  Terbiye edilmiş etler ve et ürünleri ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında bekletilmelidir.
18)  Pişen yemekleri 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
19)  Yemekleri pişirme sıcaklığı bakterinin ölebileceği sıcaklığı ulaşmasına dikkat edilmelidir. (65 derece ve üzeri)
20)  Sıcak bir yemek asla buzdolabına konulmamalıdır. Hızla soğuttuktan sonra 2 saat içinde, soğumuş bir şekilde dolaba kaldırın.
21)  Artan yemekleri küçük porsiyonlar halinde ağzı kapalı bir şekilde buzdolabına kaldırılmalıdır. Tekrar ısıtmak istediğinizde iç sıcaklığının 75 derece olmasına dikkat edilmelidir.
22)  Etlere kızartma, tütsüleme gibi pişirme yöntemleri uygulanmamalıdır. Haşlama, ızgara buğulama, fırında pişirme gibi yöntemler kullanmalıdır.
23)  Etler, kömür veya direkt ateş üzerine koyularak pişirilmemelidir.
24)  Izgara yapıldığında yanan ateş üzerinde değil, alevler söndükten sonra köz ateşinde pişirme işlemi yapılmalıdır. Etle ateş arasında en az 7 cm ideal olarak 10 – 15 cm mesafe olmalıdır.
25)  Protein içeriği yüksek olan etleri çok yüksek sıcaklıklarda 300 dereceden fazla, uzun süre pişirme işlemi uygulanmamalıdır.
26)  Salam, sucuk, sosis gibi besinler nitrit ve nitrat gibi maddeler içerir. Bu maddeler,  saklama ömrünün uzatılması için kullanılır. Ancak tüketildiği takdirde midede nitrozamin adındaki karsinojenlere dönüşür.  Bu tarzı gıdalar tüketilecekse de yanında C vitamininden zengin besinler (salata türleri, limon, portakal suyu vs.) tüketilmelidir.
27)  Etin zengin kaynak olduğu protein ve demir etin suyunda değil, yapısında yer alır. Bu nedenle etin suyundan ziyade kendisi tüketilmelidir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder