Sebze ve meyvelere uygulanacak saklama
pişirme ve hazırlama yöntemleri vitamin ve mineral kaybı açısından çok önemlidir. Bu nedenle mutfakta onlara hassas davranmalıyız.
1) Sebze
ve meyveler, öncelikle çiğ olarak tüketilmesi tercih edilmelidir.
2) Soyulması
gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyulmalıdır. Birçok vitamin ve mineral,
sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğunun hemen
altındaki kısımlarda bulunur. Meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayın.
3) Sebze
ve meyveleri akan suda iyice yıkayınız.
5) Yeşil
yapraklı sebzelerin su oranı çok yüksektir. Bu nedenle suyu koruyabilen
derecelerde hiç su koymadan veya susuz pişirilebilir. Sebze yemeğine ne kadar
su konursa vitamin kaybı o kadar fazla olur.
6) Sebze
ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağı kapalı tutulmalıdır. Böylece buhar
kaybolmayacak ve pişme süresi kısalacaktır.
7) Sebze,
haşlama yapılacağı zaman, suyunu dökmeyin. Az suda ya da buharda haşlayın.
Haşlanırken, sebzede bulunan suda eriyen vitaminler suya geçer. Haşlama suyu
dökülürse bu vitaminlerden faydalanılamaz.
8) Sebzelerin pişirme suyu çorbalara, yemeklere ve soslara eklenebilir.
8) Sebzelerin pişirme suyu çorbalara, yemeklere ve soslara eklenebilir.
9) Sebzeler
kavurma işlemi uygulamayın. Az suda pişirme yöntemini kullanın. Tüm sebzeleri
çiğden tencereye koyun, yemeğin yağını pişmesine yakın ilave edin.
10) Sebzeleri
yemeği pişirmeden hemen önce doğrayın. Vitamin kaybının (özellikle C vitamini)
olmaması için bekletme yapmayın.
11) Sebzeleri
pişirirken kızartma işlemi uygulamayın. Bu şekilde sebze çok yağ çeker. Birkaç
kez kullanılan yağda karsinojenler (kansorejen madde) oluşur.
12) C vitamini
kaybını önlemek için dilimlenmiş meyveleri ve sıkılmış sularını bekletmeden
tüketin. Ama öncelikle tercihiniz meyvenin suyunu değil kendisini tüketmek
olmalıdır.
13) Çimlenmiş
patateslerde kabuğa yakın kısımda bulunan ve zehirleyici etkisi bulanan solanin
(bir alkaloid) maddesi miktarı artar. Bu nedenle patates çimlenmekten
korunmalıd›r. Aşırı çimlenmiş patatesler tüketilmemelidir. Solanin zehirlenmesi
sindirim sistemi bozuklukları, terleme ve halsizlik vb bulgularla ortaya
çıkar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder